Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
3. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
Reprezentace
9. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
10. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: BEL - CZE
Reprezentace
24. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: MNE - CZE, Kolasin
Reprezentace
29. 8. 2024
Muži - kvalifikace ME: CZE - NOR, Tábor
6.5.2024

Beachvolejbal se úspěšně rozvíjí, přispějí k tomu krajské volejbalové svazy?

Český beachvolejbal je na výsluní. Titul mistrů světa se přestěhoval do Česka a Ondřej Perušič a David Schweiner si vylepšují své nasazení do olympijského turnaje v Paříži. Také se blíží největší beachvolejbalový svátek J&T Ostrava Beach Pro. Jak se ale skutečně rozvíjí beachvolejbal u nás v Česku?

V posledních deseti letech se zájem o beachvolejbal nastěhoval do Prahy. Jisté je, že pražské kluby těží dlouhodobě ze skvělé infrastruktury. „Co se týká počtu hráčů, kteří se zaměřují na beachvolejbal, Praha jasně vede," komentuje aktuální stav gestor beachvolejbalu Vít Mařík.

„Přesto mě mrzí, že se velmi rozevírají nůžky mezi kvantitou a kvalitou v prostředí pražského beachvolejbalu. Jsou tady kluby, které v celostátním měřítku můžeme označit jako velmi úspěšné, měřeno sportovními výsledky a obecnou výkonností hráčů, a kluby, které sází na zájmový sport. Tedy kluby, které se orientují na cíle uspokojení sportovního zájmu dětí a mládeže. Jestliže někdo umožní prohlubovat u dětí zájem o sport, tak to není vůbec špatně, ale měřeno optikou volejbalového svazu – zájmový sport není a nesmí být hlavním předmětem jeho činnosti. Pokud by tomu tak bylo, popřeme úplně úlohu krajských volejbalových svazů, popřeme smysl jejich existence,"  doplňuje Mařík.

Úsek beachvolejbalu si provedl v rámci vyhodnocování rozvoje tohoto sportu v Česku vlastní analýzu, pro kterou získal data z VIS, z registračně-matriční komise ČVS, ze srazů VRT a testování talentovaných hráčů beachvolejbalu v mládežnických kategoriích. Na základě této analýzy se ukazuje, jak úspěšně se rozvíjí beachvolejbal v jednotlivých krajích. „Zajímaly mě počty krajských soutěží, počty krajských turnajů v mládežnických kategoriích, ale také výsledky klubů z testování pro SpSB a SCMB a krajská příslušnost klubů, kde se rodí talenti. Zajímavé jsou počty hráčů z krajů startujících v celostátních soutěžích a figurujících vepředu na celostátním žebříčku ABV,"  zamýšlí nad výsledky analýzy Mařík.

„Jedná se zatím o interní materiál úseku, se kterým bych chtěl seznámit nejprve výbor ČVS. Z analýzy zatím mohu prozradit jeden výstup, a tím je skutečnost, že měřeno výsledky z turnajů a výsledky z testování talentované mládeže Prahu na vrcholové formě beachvolejbalu zastupuje Beachvolejbalová škola Praha, Beachclub Strahov a Prague Beach team. Velmi úspěšným je Jihomoravský kraj a tradiční Sokol Brno I. v oblasti dívek a další brněnské kluby včetně VK Brno a START B6 a Victoria Brno. Velmi úspěšným krajem je kraj Liberecký, který ovšem doplácí na blízkost Prahy a odchod hráčů do velkých beachvolejbalových klubů. A velmi nadějně se na úrovni výkonnostního a vrcholového volejbalu mládeže formují kraje Plzeňský, Pardubický, Olomoucký a samozřejmě velký potenciál má kraj Moravskoslezský, no a ze středočeského klubu SVBC jsou sestry Pavelkovy."

Analýza by měla být podkladem pro načasování a ideální formu podpory krajských volejbalových svazů v oblasti beachvolejbalu. „Mně prostě vychází, že ČVS musí hledat potenciál rozvoje beachvolejbalu na té vrcholové a výkonnostní úrovni také mimo Prahu. Možná je individuální podpora klubů, možná je podpora krajských volejbalových svazů v oblasti beachvolejbalu. Ta, kterou krajské svazy znají z volejbalového prostředí. Něco musíme změnit, pokud chceme využít potenciál z celého Česka," upřesňuje Mařík.

Český volejbalový svaz již podporu krajských volejbalových svazů v oblasti beachvolejbalu zahájil před dvěma lety. Prvním krajem byla Praha, vloni přibyl Jihomoravský kraj. „Byl jsem najednou v kleštích, Pražský volejbalový svaz dostal podporu do beachvolejbalu na úrovni 400 tis. korun, Jihomoravský volejbalový svaz 130 tisíc. Tato informace ze zápisů se dostala k dalším koordinátorům beachvolejbalu v krajích a ti se na mne začali obracet se žádostí o podporu i u nich."

S návrhem nového statutu ABV ČVS se váže i obsah činnosti nové ABV. „Je jasné, že se musí vytvořit systém, program i pro beachvolejbal, s tím za mnou přišel Číra, Miroslav Přikryl, který krajské projekty ve volejbalu prosazuje. S tím souhlasím a právě vznik nové ABV v souvislosti s podporou beachvolejbalu v krajích podporují."

Závěrem je potřeba uvést, že výbor ČVS již pro tento rok schválil podporu beachvolejbalu v krajích pro kraje Plzeňský, Pardubický, Liberecký a Olomoucký. „Další kraje aktuálně konzultují podporu s vedoucím úseku beachvolejbalu Ondřejem Vlčkem a se mnou," dodal Vít Mařík.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Dukla Liberec angažovala libero z finské Mestaruusliigy, na sever Čech se z týmu Vantaa Duck stěhuje Kanaďan Justin Lui.

 
Zlatá evropská liga

muži - Strumica (MKD): Česko – Estonsko 3:0 (25:22, 25:20, 25:16) ženy -Teplice: Česko – Rumunsko 3:1 (25:18, 22:25, 25:23, 25:23)

 
CEV Beach Volleyball Nations Cup - skupina B – Balikesir (TUR)

Česko – Dánsko K. Pavelková / A. Pavelková – Olsen / Schade 2:0 (21:9, 21:10), Hermannová / Štochlová – Johnsen / Bisgaard 2:0 (21:15, 21:16)

 
FIVB Beach Pro Tour Futures

BPT Futures Cervia (ITA): muži: Sedlák / Trousil – Dal Corso / Viscovich (ITA) 1:2 (15:21, 21:19, 13:15), Sedlák / Trousil – Moreno / Sanfélix...

 
FIVB Beach Pro Tour Futures

BPT Futures Cervia (ITA): muži: Hammarberg / Berger (AUT) – Sedlák / Trousil 2:0 (21:16, 21:14), Henning / Poniewaz – Džavoronok / Kufa 2:1...

 
CEV Beach Volleyball Nations Cup - skupina B – Balikesir (TUR)

Řecko – Česko Alexoglou / Paschalaki – K. Pavelková / A. Pavelková 0:2 (9:21, 6:21), Triantafyllidi / Manavi – Hermannová / Štochlová 0:2 (19:21,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018